Üniversite okumamak da bir seçenek olabilir elbette. Kim için ve ne için, birlikte düşünelim.
Eğer amacınız sadece para kazanmak ise, size motivasyon sağlayan şey sadece okuyacağınız bölümün şimdiki mezunlarının kazandığı para miktarı ise (ki diğer bölümlerde bunun sabit olmadığını ve tüm dünyada tüm meslek gruplarının giderek daha az kazandığını sebepleriyle açıklamıştık) konu komşu “Evde oturuyor.” demesin, “Kazandı, üniversite okuyor.” desin diye düşünüyorsanız okumayı düşündüğünüz bölümün size sağlayacağı toplumsal bakış açısı, mesleğin üniforması gibi tüm dışsal motivasyon kaynaklarına göre seçeceğiniz üniversite, bölüm ve mesleği düşünüyorsanız üniversite okumak zorunda değilsiniz. Çünkü büyük hayal kırıklıkları sizi bekliyor demektir.
Yazılım ve programlama gibi bilişim teknolojilerine hâkim olmayı gerektiren alanlarda diploma sorulmaksızın (kişi ister meslek lisesinin ilgili bölümlerinden ister ön lisans veya lisans bölümlerinin birinden mezun olmuş veya bazı imkânsızlıklar nedeniyle liseyi bile okumamış olsun) bilgisayar karşısında verilen bir problemin çözülmesi sonrası iş mülakatının diğer aşamalarına geçilmesi gibi uygulamalarla daha sık karşılaşılmaktadır.
Önümüzdeki yıllarda iş dünyasının ihtiyaç duyacağı beceri ve nitelikleri kazanmanız için size fırsatlar sunacak, kariyeriniz için mezuniyetiniz sonrasında sizi desteklemeye devam edecek bir üniversitede okumak için değil de diploma adı verilen ve kişi hakkında yeterli bilgiyi vermeye yetmeyen, çoğu kişinin evinin duvarlarını süsleyen ve artık eskisi gibi her kapıyı açmayan bir belge almak için yıllarınızı harcamanızın hiçbir geçerliliği kalmadı.
“21. Yüzyılın cahilleri eskiden öğrendiği ve artık işe yaramayan bilgilerden vazgeçmeyenler olacaktır.”
Alvin Toffler
Özellikle sevdiği işi yaparak, kendisine ve çevresine, dünyaya ve insanlığa değer katmayı ve böylece para kazanıp ihtimaller dâhilinde ün sahibi olmayı da hedefleyen bir genç, işsiz ve parasız da kalsa bunu yeniden sağlamak için çalışmaya ve alternatif yollar bulmaya devam edecektir. Ancak tek hedefi para ve ün gibi dışsal faktörlere bağlı motivasyon kaynaklarıyla tercih yapmak, koşullar değiştiğinde sizi yılgınlığa sürükleyecektir. Kaldı ki madem sadece para kazanmak istiyorsunuz, insanların hizmet almaktan hiç vazgeçmediği ve bir süre daha vazgeçmeyeceği tahmin edilen berberlik, kuaförlük, güzellik salonu işletmeciliği gibi iş kollarına yönelerek üniversite okuyarak kaybedeceğiniz yıllar içinde birçok arkadaşınıza göre çok daha fazla kazanıyor olabilirsiniz. Etrafınızda bu iş kollarında çalışan ve işini gayet iyi yaparak birçok üniversite mezunundan daha fazla kazanan kişiler mutlaka vardır. Hatta bir iş arama internet sitesine girip ‘ara eleman’ tabir edilen iş kollarında, en çok arananlar listesine baktığınızda, belediyelerin ve İŞKUR benzeri birçok kuruluşun sağladığı ücretsiz sertifika ve meslek kursları sayesinde, kısa zamanda işbaşı yapabileceğiniz ve şimdilik bırakın iş bulabilmeyi, birçok üniversite mezunundan daha fazla kazanmaya hemen başlayabileceğiniz (Örneğin CNC Operatörlüğü) kurslara katılabilirsiniz.
Seçimlerinizi belirleyen kaynakların bu tarz dışsal değil, içsel motivasyon kaynakları olmasına gayret edin. Yoksa sırf parası, unvanı, üniforması, toplumsal saygınlığı, memuriyet atama oranı gibi çok kısa sürede ve kontrolümüzde olmadan değişen faktörlere göre tercih yapmak, en az 50 yıl çalışacağımız öngörülen bir çalışma hayatında sürdürülebilir, sağlıklı, huzurlu ve mantıklı olmayacaktır.
Özgün Ergin
Uzman Psikolog
Comments